ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΠΡΟΥΚΛΥΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα Γιάννινα, έχουν αρχίσει να διαδίδονται φήμες για πιθανή εκκένωση και κατεδάφιση του κτιρίου της κατάληψης Μπρούκλυν στην οδό Ακαδημίας, με σκοπό την ανέγερση ακόμα μίας πολυκατοικίας. Αυτή η φημολογία έρχεται να προστεθεί στη διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια για οριστικό «εκσυγχρονισμό» του κέντρου των Ιωαννίνων και την κατεδάφιση κάθε κτιρίου που δεν «καλύπτει» τις ανάγκες των κάθε λογής ιδιοκτητών, εργολάβων, μηχανικών κλπ. Οι ανάγκες αυτές καθορίζονται φυσικά μόνο από τα οικονομικά οφέλη που απολαμβάνουν οι ίδιοι, κερδοσκοπώντας σε βάρος της κοινωνίας. Είτε αναφερόμαστε στην τσιμεντοποίηση του αστικού τοπίου είτε στην αύξηση των ενοικίων είτε στην αύξηση της ενοικίασης σπιτιών στην airbnb που απαιτεί η άνοδος του τουρισμού, το ιδιαίτερο ανάγλυφο της πόλης και η εξασφάλιση στέγασης όσων εργάζονται, φοιτούν και δραστηριοποιούνται γενικώς σε αυτήν, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Η πόλη έχει κτίρια εγκαταλειμμένα, δημόσια και ιδιωτικά, έχει κατοικίες και διαμερίσματα αχρησιμοποίητα επί χρόνια, λόγω δυστροπίας ή αδιαφορίας των ιδιοκτητών να τα παραχωρήσουν. Η πόλη απλώνεται από όλες τις μεριές και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παραγκωνίζονται, που δεν εξασφαλίζουν καθόλου εύκολα τη στέγασή τους και πολλοί φοιτητές που δυσκολεύονται να παραμείνουν και να φοιτήσουν στη σχολή τους.
Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μία πιθανή εκκένωση της κατάληψης Μπρούκλυν, ενός χώρου ελεύθερου από αυτές τις παραπάνω επιταγές, θα γίνει για ακόμα μια φορά σε βάρος της κοινωνίας της πόλης, με μόνο σκοπό την κερδοφορία και τον «εκσυγχρονισμό». Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εμείς θέλουμε να βλέπουμε γειτονιές ζωντανές, που να διατηρούν την πολυπλοκότητά τους και να εξασφαλίζουν και να χωρούν τους πάντες. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε πολίτες ενεργούς που αντιστέκονται στην εμπορευματοποίηση και στην άνευ όρων παράδοση της πόλης σε κάθε λογής κερδοσκόπους . Ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλιμούρα, που δραστηριοποιούμαστε στην πόλη και στην κοινωνία των Ιωαννίνων, σε μια γειτονιά που ερήμωσε από την κρίση και γεμίζει ξανά ζωή, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Μπρούκλυν και να επιδιώξουμε να μείνει η εκκένωση αυτή μία φαντασίωση ενός εργολάβου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΙΜΟΥΡΑ
(Συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 7μμ, Αραβαντινού 6 εντός στοάς)

Leave a Reply

Your email address will not be published.