Δομές

Ελεύθερα Μαθήματα Ισπανικών

Για να παρουσιάσουμε την ομάδα ισπανικών, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πρώτα κάποια πράγματα για τον χώρο που τη φιλοξενεί, την Αλιμούρα. Μέσα σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο πραγματώνεται καθημερινά αυτό που λέμε «συλλογική ζωή». Όσοι μαζευόμαστε εδώ καθημερινά προσπαθούμε να χτίσουμε έναν κοινό τόπο συνάντησης, μέσα στον οποίο δημιουργούμε και αλληλεπιδρούμε θεμελιώνοντας σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Τα άτομα που συμμετέχουν στην Αλιμούρα, καταβάλλουν προσωπικό κόπο και χρόνο για να την συντηρήσουν, επειδή έχουν την ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος ελεύθερης και αντιιεραρχικής δράσης, μέσα από τον οποίο θα μπορούν να εκφράζονται όπως θέλουν. Όλα αυτά, βέβαια, δε γίνονται κλειστά. Η Αλιμούρα απευθύνεται στην κοινωνία και την καλεί να διαδράσει μαζί της και να γίνει κομμάτι της. Κάπως έτσι δημιουργούνται και οι διάφορες ομάδες της, οι οποίες μέσα από τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων, προωθούν μια κουλτούρα που εναντιώνεται στο κυρίαρχο.

Η ομάδα ισπανικών έχει ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από ένα οποιοδήποτε μάθημα ξένης γλώσσας είναι ο τρόπος δόμησης και λειτουργίας της. Από την πρώτη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι στόχος ήταν η δημιουργία μιας ομάδας και όχι απλά ενός τμήματος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως δε μας ενδιαφέρει να καλύψουμε απλά τη δουλειά ενός φροντισηρίου. Φυσικά το αντικείμενο είναι η εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας. Ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σήμερα ως προς την εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ότι αυτές αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και μόνο σαν εργαλεία. Μαθαίνουμε γερμανικά για να κάνουμε μεταπτυχιακό στη Γερμανία, ισπανικά επειδή θέλουμε να κάνουμε εράσμους στην Ισπανία και αγγλικά επειδή είναι υποχρεωτικό. Οι γλώσσες όμως, δεν είναι εργαλεία, αλλά πόρτες προς έναν ή πολλούς πολιτισμούς. Μια από τις επιδιώξεις του μαθήματος, λοιπόν, είναι να μάθουμε κάποια πράγματα για την ιστορία, τη γεωγραφία και την κουλτούρα των περιοχών στις οποίες μιλάνε ισπανικά.

Πιο σημαντική επιδίωξη, όμως, είναι το κάθε άτομο που παρακολουθεί το μάθημα να μην αντιλαμβάνεται τον εαυτό του απλά σαν μαθητή-παρατηρητή. Ταυτόχρονα, αμφισβητείται ο ρόλος του καθηγητή- αυθεντία. Προφανώς, όταν ο καθηγητής κατέχει την ειδική γνώση αναλαμβάνει την ευθύνη να συντονίζει το μάθημα και να αποφασίζει για τη ροή του. Αυτές οι αποφάσεις όμως, μπορούν να αμφισβητηθούν από τον μαθητή, ο οποίος έχει ίση θέση με τον δάσκαλο και ο ρόλος του στο μάθημα είναι ενεργητικός και όχι παθητικός. Έχοντας ως όραμα μια παιδεία ελευθεριακή, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να να αντιληφθούμε τον μαθητή ως υποκείμενο μάθησης και όχι αντικείμενο αυτής, να αποτινάξουμε κάθε είδος ιεραρχίας από την εκπαιδευτική διαδικασία και πέρα από το καθ’εαυτό το αντικείμενο του μαθήματος να μάθουμε να αποφασίζουμε συλλογικά, να προτείνουμε πράγματα, να αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας σαν κομμάτια μιας ομάδας και όχι σαν παθητικούς δέκτες της γνώσης.

Αναγνώσεις Φιλοσοφίας
Σκοπός των συναντήσεων αυτομόρφωσης είναι να συζητούμε κριτικά και συλλογικά όποιο σύντομο κείμενο φιλοσοφικού, ιστορικού, ψυχολογικού περιεχομένου προτείνεται κάθε φορά σε ανοιχτή συνέλευση από τους συμμετέχοντες.
Κάθε κείμενο θα είναι διαθέσιμο πριν κάθε συνάντηση και η ανάγνωση να γίνεται με προβολή του κειμένου με προτζέκτορα. Κάθε συνάντηση θα είναι ανοιχτή και ανακοινωμένη.
Τα σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι σημειώσεις κάθε συνάντησης θα συλλέγονται σε ηλεκτρονικά αρχεία (pdf) προσβάσιμα σε όλους, ώστε να καταλήξουμε σε μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη των συζητήσεών μας, διαθέσιμη και για το μέλλον.