Γυναικεία ματιά στο σινεμά: “cleo from 5 to 7”

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο αφιερωματικό κύκλο προβολών με θέμα τη μετανάστευση και τη διασπορά, θα επιχειρήσουμε να καθιερώσουμε τις Τετάρτες του εκάστοτε μήνα ως ημέρες προβολών, αναδεικνύοντας θεματικές που μας ενδιαφέρουν, ταινίες που μας συναρπάζουν, σχολιάζοντάς τες παράλληλα σε αδρές γραμμές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να προτείνουμε έναν τρόπο παρακολούθησης κι ερμηνείας του κινηματογράφου συλλογικό και πολυσυλλεκτικό.

 

Τον Μάρτιο, λοιπόν, υπάρχει η κομβική ημερομηνία κινητοποιήσεων, η 8η Μάρτη, η οποία μάλιστα έπεφτε ημέρα Τετάρτη φέτος. Ως ΕΚΧ Αλιμούρα έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με ζητήματα φύλου, με την κοινωνική διεκδίκηση της ισότητας, της ορατότητας και της ελευθερίας και με την αντίσταση στην πατριαρχία και τις διάφορες εκφάνσεις του σεξισμού που συνεχίζουν να αναδύονται στην σημερινή πραγματικότητα. Η Τετάρτη 8 Μαρτίου μας βρήκε στους δρόμους ενάντια στην υποταγή και την εξουσία που παράγει η πατριαρχία.

Τις υπόλοιπες Τετάρτες του Μαρτίου , όμως, προβάλαμε και θα προβάλουμε μία σειρά ταινιών από εμβληματικές αλλά και από νεότερες γυναίκες σκηνοθέτιδες, κάτι που δεν κάνουμε πρώτη φορά, απλώς αυτή τη φορά οι προβολές λαμβάνουν αφιερωματικό χαρακτήρα. Ταινίες που ασφαλώς δεν καταπιάνονται υποχρεωτικά με ζητήματα φύλου και διεκδίκησης, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τις γυναίκες σκηνοθέτιδες ως ικανές να παράγουν μόνο ταινίες-μανιφέστα φεμινιστικού περιεχομένου, αλλά ως σπουδαίες καλλιτέχνιδες με πολυσχιδές έργο.

 

Έτσι, λοιπόν, από το νεόκοπο Aftersun (2022) της Charlotte Wells, που άνοιξε τον κύκλο προβολών, περάσαμε στο The Piano (1993) της Jane Campion, κι από κει συνεχίζουμε στο Cleo from 5 to 7 (1962) της Agnes Varda, για να καταλήξουμε στο American Psycho(2000) της Mary Harron.

Σας περιμένουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.