Μετανάστευση και διασπορά
Ζώντας σε έναν κόσμο που άνθρωποι διαρκώς μετακινούνται, αναζητώντας μια ζωή με καλύτερους όρους, τα σύνορα, οι συρμάτινοι φράχτες και τα κράτη τους αναγκάζουν να απολέσουν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπινότητα τους. Ακόμα και όταν καταφέρουν να φτάσουν στην γη της επαγγελίας, έρχονται αντιμέτωποι με την αορατότητα, την απομόνωση και τον πολιτισμικό αποκλεισμό. Νοικιάζοντας ημιυπόγεια που πλημμυρίζουν, δουλεύοντας ότι να ναι σκατοδουλειές, αποτελώντας το τελευταίο τροχό της αμάξης μιας κοινωνίας που έχει εκτροχιαστεί· ένα είναι σίγουρο: η γη της ελπίδας θα’ ναι κάπου αλλού. Μα το κυνήγι της ελπίδας δεν γνωρίζει σύνορα, οι άνθρωποι πάντα κινούσαν για το αλλού, από την Ήπειρο, την Αλβανία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Ζούμε σε μια χώρα που η ελπίδα έχει κυνηγηθεί στα εργοτάξια της Γερμανίας και τη λάντζα της Αμερικής, μεταξύ άλλων και τώρα κυνηγιέται στα μπουρμπουάρ των εστιατορίων και τους δοκιμαστικούς σωλήνες των πανεπιστημίων πλουσιότερων χωρών. Άρα ξέρουμε απ’ την ρίζα μας πως και γιατί γίνεσαι μετανάστης, ότι είναι μια ρευστή ιδιότητα στην οποία οδηγείσαι από ανάγκη. Συνεπώς, μοιάζει παράδοξο να ξεχνάμε αυτή την ρευστότητα, να βλέπουμε σε πρόσωπα σαν τα δικά μας Άλλους, να τα κακομεταχειριζόμαστε και να τα αποκλείουμε λες και δεν θα μπορούσαμε να’ μαστε αυτά.
Είναι αυτή η ρευστότητα που γεννάει πολλά πρόσωπα μεταναστών και είναι ο κινηματογραφικός φακός ένας κατάλληλος τρόπος να τα αποτυπώσει. Από το Dheepan του Jacques Audiard και την μετάβαση από τον εμφύλιο στην Σρι Λάνκα στην επιβίωση των Παρισινών προαστίων, στο Head On του Fatih Akin και την πολιτισμική επιβίωση Τούρκων μουσουλμάνων στην γερμανική πραγματικότητα, στο Μετέωρο βήμα του πελαργού του Θοδωρή Αγγελόπουλου που εμφανίζει τον παραλογισμό και την κενότητα των ελληνοαλβανικών συνόρων και τέλος στο Other Side Of Hope του Aki Kaurismäki για την διαρκή αναζήτηση ενός Σύριου πρόσφυγα στο Ελσίνκι.
Έτσι, τον μήνα Φεβρουάριο στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα κάθε Τετάρτη στις 9 θα γίνονται προβολές ταινιών για τα απανταχού ξενιτεμένα πουλιά αυτού του κόσμου.
Τετάρτη 1 Φλεβάρη: “Dheepan” του Ζακ Οντιάρ
Ένας άντρας, μια γυναίκα και ένα παιδί, άγνωστοι μεταξύ τους, εγκαταλείπουν τη Σρι Λάνκα εν μέσω πολέμου προς την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στην Ευρώπη. Παριστάνουν την οικογένεια, με σκοπό μια καλύτερη τύχη στην αναζήτηση ασύλου. Φτάνουν στη Γαλλία, όπου προσπαθούν να κατασκευάσουν μια κανονικότητα μέσα στο χάος, προσπαθώντας να ενταχθούν και να υπερκεράσουν τα πολιτισμικά και γλωσσικά εμπόδια του νέου τόπου. Εκεί καλούνται να υιοθετήσουν νέους ρόλους, απαρνούμενοι τις ταυτότητές τους, αγκυλωμένοι σε μια περιθωριοποιημένη θέση. Εκεί θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν μια ευκαιρία στη ζωή.
Το Dheepan καταπιάνεται με τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο πρόσφυγας σε έναν ξένο τόπο αναζητώντας μια νέα πατρίδα, κουβαλώντας το τραύμα του πολέμου και της βίας. Σκιαγραφεί την ευαλωτότητα του πρόσφυγα, που αναζητά καταφύγιο για να ξεφύγει απ’ την πατρίδα του που πλήττεται από βία και πόλεμο, μόνο και μόνο για να καταλήξει σε ισοδύναμα επισφαλείς συνθήκες στο νέο του και ανοίκειο περιβάλλον.