Ενημέρωση για τη ZAD & μια γνωριμία με τους Mauvaise Troupe

φωτογραφία : Penelope Thomaidi

Oι Mauvaise Troupe είναι κολλεκτίβα συγγραφέων που ασχολήθηκε με τη ZAD .
Από τη δεκαετία του ’60 αγρότες και ντόπιοι αντιστέκονται στη δημιουργία αεροδρομίου στη γαλλική πόλη Nantes στη νοτιοδυτική Γαλλία. Στα πλούσια χωράφια, τα δάση, τους υγροτόπους τα οποία η πολυεθνική Vinci θέλει να καλύψει με τσιμέντο, ένα πείραμα επανεφεύρεσης της καθημερινότητας μέσα στον αγώνα λαμβάνει χώρα. Ντόπιοι αγρότες και χωρικοί, ομάδες πολιτών, συνδικαλιστές και φυσιολάτρες, πρόσφυγες και φυγάδες, καταληψίες και ακτιβιστές, αλλά και πολλοί άλλοι οργανώνονται για να προστατεύσουν 4000 acre γης (σημ. 1 acre = 4 στρέμματα) ενάντια στο αεροδρόμιο και τον κόσμο του.

Οι καταληψίες της περιοχής την έχουν ονομάσει: La ZAD (Zone À Défendre) προστατευόμενη ζώνη.Στη ZAD λειτουργούν οριζόντια και συλλογικά. Υπάρχουν αυτοοργανωμένα αρτοποιεία, συλλογικά αγροκτήματα, εφημερίδα, ραδιοφωνικός σταθμός, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, έργα χειροτεχνίας κ.α.

Τον χειμώνα του 2012, τα γαλλικά ΜΑΤ κατά χιλιάδες προσπάθησαν να εκκενώσουν τη ζώνη αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με μια αποφασισμένη και πολύμορφη αντίσταση. Όλοι αυτό κατέληξε στη δυναμική κινητοποίηση 40.000 ανθρώπων να ξαναχτίσουν μέρος αυτών που έχει καταστρέψει το Γαλλικό Κράτος. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα η αστυνομία αναγκάστηκε να σταματήσει αυτό που ονόμασαν «Επιχείρηση Καίσαρας». Τα τελευταία τρία χρόνια, η ZAD αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαστήριο ανακάλυψης νέων τρόπων ζωής που ριζώνουν σε συνεργασίες μεταξύ όλων αυτών που αποτελούν την ποικιλομορφία του κινήματος.

Στις 17 Ιανουαρίου 2018 η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα το τέλος του έργου του αεροδρομίου. Αλλά με αυτή την απόφαση ήρθε μια άλλη είδηση.Ο γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κοινότητα είχε μέχρι την άνοιξη να φύγει.

To site της κολλεκτίβας συγγραφέων: https://mauvaisetroupe.org

Περισσότερες φωτογραφίες από την Penelope Thomaidi και ολόκληρο το project της για τη ZAD : http://www.penelopethomaidi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.